Afdrukken
Je eigen grillworst maken.
Description
Maak zelf je eigen grillworst, je kunt aan dit basis recept zelf ook toevoegen.
Blokjes kaas, ham of sate saus.
Grillworst is populair bij de borrel, als beleg op brood of gewoon als vers gesneden plakje.
Ingrediënten
- 5 kilo varkensvlees 20%
- 5 kilo varkensvlees 30%
- 80 gram p/kg grillworstmix
- Nitrietzout (16 gram p/kg)
- Kunstdarm
- Eventueel een klein beetje Dry Rub voor het afgrillen van de worst
- 5% water toevoegen tijdens het mengen.
Instructies
Maal je vlees door een 3 of 5mm plaat en voeg de kruidenmix + nitrietzout + 5% koud water toe aan het gehakt.
Meng tot een zeer sterke binding.
Knoop de kunstdarmen aan 1 kant dicht en stop het deeg in de darm zonder luchtbellen.
Kook de worst af totdat een kern temperatuur is bereikt van 71 graden, koel hierna de worst snel af in koud water en leg deze hierna een paar uur in de koelkast.
Hierna kun je de kunstdarm verwijderen en bestrooien met de rub en afgrillen op gewenste kleur.
Goedendag meneer Aalvink. Ik heb een vraag aan u over het recept grillworst en met name over het gewicht van de ingrediënten. Op de Grillwordtkruidenmix die ik gekocht heb bij van Beekum staat vermeld dat ik 30 gr. per kg gemalen vlees moet toevoegen.Als ik uitga van de hoeveelheid in uw recept van 10 kg vlees zou dat betekenen dat ik 300 gr zou moeten toevoegen. Bij u 80 gram. Nogal een verschil. Hetzelde geldt voor het nitrietzout.In alle recepten die ik op internet vind heeft men het over 13 tot 15 gram per kg. In uw recept 16 gr per 10 kg. Mijn cardioloog zal dit vast toejuichen, maar ik ben bang dat het wel een flauwe hap wordt.
Graag uw reactie.
Beste, heeft u de ingredienten declaratie van beide mixen vergeleken? dat geeft u het antwoord op de gebruikte hoeveelheden.
Wat het zout betreft stond er geen p/kg bij. dus 16 gr p/kg, daar de droge stof ook mee gerekend moet worden.
M.vr.Gr
Jan Aalvink.
Goeie middag hoeveel water moet er op 1kg grilworst deeg
Ligt eraan welke receptuur je gebruikt.
Op deze receptuur is 5% voldoende, zoals vermeld in de receptuur.