Afdrukken
vlees product

Zelf gedroogde ham maken


  • Auteur: Jan Aalvink
  • Voorbereidingstijd: 1
  • Totale tijd: 1 minuut
  • Categorie: Charcuterie
  • Methode: zouten en drogen
  • Keuken: Twente

Description

Je eigen gedroogde ham maken.


Ingrediënten


Instructies

  1. Kook water om het te steriliseren en laat het afkoellen.
  2. Giet water in een schone plastieke bak.
  3. Voeg de zout en kruiden eraan toe en roer goed door met garde.
  4. Voeg de ham erbij. De ham moet helemaal onder de pekelmengsel staan.
  5. Doe iets zwaars op de ham (niet metaal) zodat het niet naar boven komen drijven.
  6. Laat ham 3 tot 4 dagen in deze mengsel staan en keer regelmatig. (om te zien of ham klaar gepekeld is, kan jij een snee aan de diepe kant van de ham maken, het moet door en door roos van kleur zijn.
  7. Zou er enigzins schimmel vormen in deze periode moet de vlees uit de pekel gehaald worden en goed onder koud water geboend worden en in een opnieuw gemaakte pekelmengsel gedaan worden.
  8. Haal ham nu uit pekelmengsel en boen goed schoon onder koud stromend water.
  9. Laat ham nu 4 uur in koud water staan.
  10. Droog ham erna goed af.
  11. Hang ham op in een koele en goed geventileerde plaats en laat voor 4-6 weken drogen.
  12. Voor gerookte ham: na pekelen 1 week doorzouten op een koele plaats en koud roken (10 uur op 25 graden) hierna drogen, minimaal 4 weken.

Voeding

  • Vet: 28